Bahulu yg teramat senang.... menggunakan resipi campuran kek span.... cuma silap2 jika terlebih masa membakar, kek akan tervogel dr paper cupnya....
BAHULU SIMPLE
250g tepung campuran kek span
4 biji telur gred B
1 camca teh ovelette
50 ml air/susu cair
50 ml minyak jagung/butter cair (darurat minyak msk pun boleh)
Kecuali minyak, pukul semua bahan dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan minyak, kaup balik dgn senduk/spatula kayu secara lembut hingga rata.
Susun paper cup ke dalam acuan muffin atau acuan tart telur.
Sudukan ke dalam paper cup satu persatu atau masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam paper cup.
Bakar 180 darjah Celcius, 15-20 minit, cucuk dgn lidi jika keluar licin tandanya sudah masak.
Keluarkan dari oven n sejukkan.
Nota Magic Kitchen:
Untuk bahulu coklat boleh gunakan tepung kek span coklat atau tmbh 1 camca teh coklat emulco
Untuk lain2 perasa boleh tambah perasa kegemaran + sdkt pewarna spt berikut:
strawberi + pewarna merah/pink
oren + pewarna oren
lemon + pewarna kuning
keladi + ungu
pandan + pewarna hijau
No comments:
Post a Comment