Hari ni menu simple lagi.... kepah hasil tangkapan oleh biras sy pada petang Ahad baru2 ni.... pergi 3 buah kereta ke muara laut area Pantai Balok.... dapat bawa balik ckit sorang sbb kepah tu rupa2nya ada kt dlm air, kena guna alat sauk utk mengutipnya.... sy ingtkan kepah ni ada dlm pasir kt tepi2 pantai tu je.... dh terbayang korek2 pasir, kutip kepah mcm kutip batu... hihihi.... kami yg tidak bercadang dgn uniform tambahan hanya dok kt tepi air je tunggu biras membawa naik kepah... nsib baik ada 2 bibik yg tolong biras kutip kepah.... biarin bibik itu basahin....!!!!!
Menu pertama ni utk ank2 yg dh besar ckit....
KEPAH BERCILI
500 gm kepah
2 sudu besar cili boh
1 susu besar bawang merah kisar
1 susu besar bawang putih
1 sudu besar cili sos
1 susu besar tomato sos
Garam
Tumis cili boh, bawang besar n bawang putih. Setelah agak garing, masukkan pula cili sos dan tomato sos. Kemudian masukkan garam. Akhir sekali masukkan kepah. Biarkan sebentar agak2 kulit kepah telah berbuka, angkat dan hidangkan.
Ni menu utk anak2 kecil yg msih belum tau nikmat makanan pedas2... hihihi
KEPAH REBUS
500 gm kepah
1 batang serai (boleh jga guna daun kunyit)
2 ulas bawang putih - ketuk
Garam
Sedikit air
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Air x perlu banyak kerana kepah sendiri akan mengeluarkan air semasa proses menggelegak nanti. Masak sekejap shj agak2 kulit kepah dah terbuka bolehlah angkat dan hidangkan.
MACAM NK G SAMA MENGUTIPNYA
ReplyDeletesalam..memang sodap kepah ni..tapi tak boleh layan bebanyak..tinggi kolestrol
ReplyDeleteMilee: Mari la dtg kita kutip sama2, msk sama2 n lps tu mkn sama2...
ReplyDeleteKak Ina: Ank2 cukup suka n ada yg dinner 2nd round... ooo tinggi kolestrol mcm kerang jga ye... anyway TQ sudi ziarah blog sy...