Resipi ni sy dpt dr internet n dh diubahsuai serba sdkit.... Pasta bole guna ikut pilihan sndiri.... Ekceli buat bbrapa hari lps tp bru la ni bole uplod, bz yg sengaja dibuat2... hihihi.... kali ni sy guna spageti, itu je yg ada dlm laci doremon sy.... Mudah, cepat n sedap.... sori gmbo cinonit sb guna kamera henfon cap ayam je....
PASTA DENGAN KRIM SOS
4 sudu besar butter
2 ulas bawang putih – cincang
1 biji bwg merah - potong dadu
1 cawan krim (saya guna heavy cream – cth Emborg) - bole jga gna susu cair
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
1 sudu besar jus lemon
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa (lebih krg 2 sudu kecil)
Optional:
2 helai daun bay (sy letak ni je, yg 3 lg tu xde stok)
Sedikit daun parsley
Sedikit oregano
Sedikit Italian herbs
Udang secukupnya (xde stok, letak sotong je)
Sotong secukupnya
3 btg sosej (potong)
1. Panaskan butter/marjerin. Masukkan garlic. Tumis hingga naik bau. Masukkan krim. Biarkan hingga berbuih (mendidih).
2. Masukkan campuran tepung jagung dan air. Kacau kuah. Masukkan jus lemon, salt pepper dan rempah2 OPTIONAL.
3. Kacau sebati hingga hampir mendidih. Masukkan sotong dan bahan2 lain.
4. Matikan api apabila sotong kelihatan bertukar warna. Tuangkan ke atas pasta.
Pasta:
1. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan 2 sudu minyak masak (untuk menghalang pasta dari melekat satu sama lain).
2. Masukkan pasta. Tunggu hingga pasta masak. Apabila pasta sudah masak, tutupkan api, toskan pasta di bawah aliran air sejuk. Ini untuk menghalang pasta dari melekat.
3. Sebelum dihidangkan, gaulkan pasta dengan sedikit minyak zaitun (jika ada) atau apa2 minyak dan taburkan ingredient Italy untuk Italian effect.
No comments:
Post a Comment