Monday, June 28, 2010

HOMEMADE CILI BOH

Ini salah satu aktiviti wiken iaitu menyediakan bahan2 utk main pondok2 jika dh kehabisan stok. Klu terjumpe dlm freezer doremon tu, ni bkn aiskrim tau... tuan rumah x bertanggungjawab klu ada yg berasap nnti.... hihihi



HOMEMADE CILIBOH

200 gm cili kering
Sedikit minyak masak
Sedikit air

Cili kering dibuang tangkai n segala kekotoran, basuh bersih2 n rebus hingga menggelegak. Ada yg potong terlebih dahulu tapi sy main masuk cenggitu je, no potong2. Sy cuma potong2 cili dgn gunting secara rawak semasa tgh menggelegak tu.... Setelah cili masak, padamkan api dan biarkan cili terendam di dalam air panas sehingga sejuk sedikit barulah boleh dikisar. Semasa mengisar, masukkan air 1/2 drpd paras cili di dalam pengisar serta sedikit minyak msk. Kisar hingga halus. Jika rajin boleh dimasak sekejap hingga pekat utk tahan lebih lama. Tapi awas, ianya akan meletup2 n mengotorkan dapur. Api plak mesti kecil nnti hangus. Sy just masukkan dlm bekas n simpan dlm freezer. Vitamin M byk sgt... hihihi... Dpt 3 bks taufufa spt dlm gambar.

5 comments:

  1. kok long x taruk bwg ekkk? kalu sy, letak bwg merah ngan putih sket... so bila nak guna nnt.. dah x yah penat2 kupas bwg... vitamain M byk jugak tu... apa nak buat.. working mom mcm kita ni... kerja kena smart kan???

    ReplyDelete
  2. Bwg merah n bwg putih blend asing2, x cmpur dgn lada.... klu bwg merah tu beli seguni tau.... blend byk 2-3 bekas, smpn dlm freezer....

    ReplyDelete
  3. tumpang tanye..cili boh ni kene simpan kt chiller or freezer ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 saya simpan dlm chiller n yg selebih simpan dlm freezer...

      Delete
    2. 1 saya simpan dlm chiller n yg selebih simpan dlm freezer...

      Delete